Šta vas motiviše?

Ovaj članak namenjen je svima vama koji osećate da ,,to nije to”, da biste bili mnogo srećniji ako bi ste živeli i radili na malo drugačiji način. Možda još uvek niste sigurni šta je tačno to što bi vas više veselilo i motivisalo…. i to je u redu. Može biti i da ste uplašeni i od same pomisli na promenu. Dajte sebi vremena da razmislite i da dođete do korisnih uvida.

 

Motivacija, kako možda znate, vezana je za različite faktore, između ostalog i za naše vrednosti. Ukoliko živimo u skladu sa svojim vrednostima, mi smo motivisaniji u svemu što radimo i postižemo bolje rezultate. Vrednosti odgovaraju na pitanje ZAŠTO, one su razlog zbog kog nešto radimo, zbog kog nam je VAŽNO da nešto uradimo. Zbog njih smo spremni da ulažemo energiju, vreme i sredstva da bismo nešto postigli ili izbegli. Kad su naše vrednosti zadovoljene, osećamo se dobro, kada nisu zadovoljene, osećamo da smo u stresu. Stoga, ako radite nešto što vam je nametnuto, da biste zadovoljili tuđe potrebe i očekivanja, na krivom ste putu. Nećete se dobro osećati ni u toku rada, ni potom i ne treba da vas iznenadi izostanak dobrih rezultata.

 

Podeliću sa vama nekoliko pitanja koja bi vas mogla ohrabriti i pomoći vam u razmišljanju:

  • Ako ovako nastavim još narednih deset godina (da radim ovaj posao, da živim sa ovim partnerom, da komuniciram sa kolegama/decom na ovaj način ….), kako će moj život izgledati? Kako ću se osećati? Kako će to uticati na moje zdravlje? Kako će to uticati na moje finansije? Kako će uticati na moje raspoloženje, na moje najbliže?

 

Pročitala sam nedavno tekst koji razmatra dva načina postizanja blagostanja, blaženstva. Jedan od naših ciljeva u Elite Academy Balkans jeste da vas podržimo na putu ostvarivanja blagostanja, ličnog zadovoljstva i efikasnosti. Podeliću, stoga, sadržinu teksta, a vi razmislite šta vam je bliskije, u čemu se bolje osećate i šta vas više motiviše. To će vam biti putokaz za dalje.

Prvi način je kroz hedonizam, a drugi kroz eudaimoniju.

  • Hedonistički pristup blagostanju odnosi se na težnju i doživljavanje pozitivnih emocija kao što su zadovoljstvo i uživanje, kao i na izbegavanje negativnih doživljaja (Diener 2009).
  • Nasuprot tome, eudaimonski pristup uključuje aspekte svrhe u životu, osećaja povezanosti, ličnog rasta kao i doprinosa društvu ili višem cilju (Riff i Keies 1995).

Praćenje hedonije ili hedonističkih motiva, uključuje traženje ličnog uživanja, zadovoljstva i udobnosti; praćenje eudaimonije ili eudaimonskih motiva, odnosi se na traženje ličnog rasta, izvrsnosti, smisla i autentičnosti. Za razliku od hedonizma gde je sreća proizvod čulnog uživanja, blaženstvo je stanje koje se postiže ispravnim postupanjem ili življenjem istinske prirode pojedinca.

Aristotelova definicija eudaimonije (blaženstva) fokusira se na „težnju za vrlinom, izvrsnošću i najboljem u nama” (Huta & Vaterman, 2014; str. 1426). Aristotel je verovao da sreća dolazi od života usklađenog sa vrlinama (Hursthouse, 1999).

Mogli bismo sažeti ovo razmišljanje u pitanje: Da li tražite ugodnost ili smisao?

 

Elite Academy Balkans se fokusira na otkrivanje smisla postojanja pojedinca u cilju ostvarivanja ugodnosti. Tu smo za sve vas koji težite da bolje upoznate sebe i živite u skladu sa svojom prirodom. Na našoj Elite Starter edukaciji imate priliku da radite na svim faktorima koji vam obezbeđuju uživanje u životu u svom punom potencijalu. Prolazite kroz proces uz podršku mentora. Iz procesa izlazite mnogo osvešćeniji, jači i sigurniji u sebe i svoje sposobnosti. Dobijate značajnu dozu motivacije koja vas gura ka uspehu.

Pružamo vam 5 saveta o tome kako postići blaženstvo:

  1. Znajte svoje životne ciljeve
  2. Usredsredite svoje sposobnosti i veštine na postizanje tih ciljeva
  3. Razvijajte svoje najbolje potencijale
  4. Uključite se u ove aktivnosti
  5. Izrazite se.

 

Dakle, razmislite šta je to što vas motiviše. Šta je to što vam je važno, da li imate neke želje koje biste postavili kao ciljeve?

Ako niste sigurni kako da sve ovo uradite i potrebna vam je podrška, budite slobodni da me kontaktirate na: milena.torbica@elite-academy.rs. Dostupna sam i za sva pitanja u pogledu naših edukacija.

 

Radujemo vam se!

Lep dan vam želim!!

Prof. Milena Torbica, NLP master

Elite Academy Balkans

Predhodna vest
Sledeća vest

Nema proizvoda u korpi.

X