Kako komuniciramo?

Komunikacija, s razlogom popularna tema u svetu poslovanja i u životu uopšte.

Jedan od osnovnih uslova da bi se jedna komunikacija uopšte mogla nazvati komunikacijom jeste da postoje POŠTOVANJE i UVAŽAVANJE. Ako naš sagovornik oseti da ulazimo u komunikaciju bez ovih ključnih elemenata, nećemo uspeti da prenesemo suštinu svoje poruke i nećemo ostvariti nameru sa kojom ulazimo u komunikaciju (pretpostavljam da ulazimo dobronamerno!). Zapitajmo se pre nego što bilo šta izgovorimo ili napišemo da li je istinito, da li je korisno, da li će doprineti nečemu dobrom. Ako cilj onoga što saopštavamo nije da prenesemo lepu energiju, poštovanje i uvažavanje, da kreiramo umesto da rušimo, da širimo slogu, ne razdor, onda bi trebalo da uperimo svojim prstom u sebe.

Jedna od izuzetno korisnih vežbica, koje sam imala zadovoljstvo da naučim na NLP Practitioner-u, jeste vežba Tri perspektive. Danas želim da je podelim sa vama. Može mnogo pomoći u razumevanju drugih ljudi, sprečiti da reagujemo u afektu i izgovorimo nešto čime bismo povredili sagovornika. Može se izvoditi u svakoj prilici, u svim životnim kontekstima.

Vežba:

1. Setite se neke interakcije koju ste nedavno imali sa kolegom ili kupcem, a koja je bila neprijatna ili na neki način zamršena.

2. Postavite tri oznake na pod u obliktrougla, tako da je svaki vrh udaljen otprilike 2 metra. Označite tačke kao: Ja, Druga osoba i Posmatrač (1. 2. i 3. pozicija).

3. Prvo stanite na oznaku ,,Ja“ i opišite ponašanje druge osobe. Odgovorite na pitanje „Kako ponašanje te osobe utiče na mene?“

4. Zatim se pomaknite na oznaku „Druga osoba“ i zamislite da ste vi ta osoba. Učinite to razmišljajući o njenoj ulozi, okruženju, njenim ciljevima, prioritetima, vrednostima… sve što znate o toj drugoj osobi. Postanite stvarno ta osoba. Iz te pozicije pogledajte na prvu oznaku i opišite ponašanje osobe na poziciji 1.

5. Pomaknite se na poziciju „Posmatrač“ i zauzmite objektivan pregled nad obema prethodnim pozicijama. Pogledajte prostor između prve i druge oznake i objasnite šta se događa. Zatim zamislite da nameravate da date instrukcije osobi na 1. poziciji… Šta bi ona trebalo da sazna od vas sa meta pozicije, a što bi joj zaista pomoglo da postigne bolje rezultate? Kakav biste savet dali osobi na poziciji 2?

6. Ponovite korake 3 do 5 puta koliko je potrebno da biste dobili uvid koji će vas dovesti do promene.

Ponekad se dogodi da ljudi budu nepažljivi u onome što govore ili čine te povedeni svojim potrebama i ciljevima povrede druge ljude. Pokazuju zapravo da uglavnom stvari vide iz prve pozicije, odnosno iz svoje perspektive. Vežbajući sagledavanje dešavanja iz sve tri perspektive, doprinosimo mudrijim odlukama i potezima. Doprinosimo povećanju samopoštovanja, samopouzdanja, boljem međuljudskom razumevanju i ličnoj sreći.

Elite Academy Balkans je uvek spremna da podrži svoje klijente u ličnom razvoju, kao i u razvoju njihovih kompanija. Bilo da ste vlasnik kompanije, saradnik, pojedinac koji želi da napreduje, tu smo za vas. O velikom broju edukacija koje će vas povesti putem većeg ličnog i poslovnog zadovoljstva, možete se informisati na našem sajtu: www.elite-academy.rs.

Veliko hvala našoj matičnoj kući www.elite-academy.it na podršci i saradnji.

Želimo vam ugodan dan.

 

Predhodna vest
Sledeća vest

Nema proizvoda u korpi.

X