Kako voditi kompaniju u nesigurnim vremenima – strateška nesigurnost

  • Home
  • Uncategorized
  • Kako voditi kompaniju u nesigurnim vremenima – strateška nesigurnost

Jedna je od retkih činjenica u poslovanju oko koje se svi slažu: Bez jasne i ubedljive strategije, vaše poslovanje će propasti. Od MBA programa, preko naslova poslovnih knjiga, do poslednjeg seminara kojem ste prisustvovali, čuli ste to ponavljano iznova i iznova.

Upkos ovome, često se nalazimo u situacijama upravljanja strategijskom neizvesnošću – kada nije jasno kuda idete ili kako ćete tamo stići. Zašto se to događa? Uslovi na tržištu se brzo menjaju. Kupci imaju više izbora nego ikada. Resursi su ograničeni. Izvršni direktori odlaze, imenuju se privremeni direktori, a pretrage se otežu. Lista se nastavlja, i čak i ako je vaša kompanija dovoljno spretna da efikasno postavi strategiju na vrhu, održavanje celokupne organizacije strateški usklađene je potpuno drugačiji izazov. Vaša kompanija možda ima jasnu stratešku imperativu, ali vaša jedinica ili tim možda nemaju.

U svojoj konsultantskoj praksi radimo sa liderima širom sveta na strategiji i izvršenju, i oni se neprijatno pomeraju u svojim stolicama svaki put kada pokrenem ovu temu. Strateška neizvesnost može se osećati kao da se vučete kroz blato. Lideri izbegavaju investicije. Odluke se odlažu. Resursi su zamrznuti. Strah, neizvesnost i sumnja pokreću loše ponašanje i lične agende. Ipak, kompanije često uspevaju ili propadaju na osnovu sposobnosti njihovih menadžera da pomere organizaciju napred upravo u trenucima kada je put napred zamagljen.

Najbolji menadžeri nalaze načine da pruže stabilno, realistično usmerenje i da vode sa izvrsnošću, čak i kada strategija nije jasna. Pritiskajte svoje lidere za jasnoću, da. U međuvremenu, budite produktivni. Postoje tri stvari koje možete učiniti danas koje će vas staviti u bolju poziciju da upravljate strateškom neizvesnošću: preduzmite pragmatične akcije, negujte emocionalnu stabilnost i koristite tuđe stručnosti.

Preduzmite pragmatične akcije Ja sam pristalica praktičnih pristupa za rešavanje neizvesnosti. Činjenje nečega, bilo čega, u korist uspeha vaše kompanije čini vas i vaš tim boljim od činjenja ničega.

Vratite se osnovama. Pružite vrednost. Prvo, fokusirajte se na ono što možete kontrolisati. Dugujete organizaciji i svom timu da svakodnevno pružate vrednost. Koje klijente vaš tim danas opslužuje i šta oni očekuju ili im treba od vas? Kako možete raditi bolje, brže ili pametnije da biste ispunili obećanje o izvrsnoj usluzi? Šta je važno za misiju ili viziju organizacije? Kako vaš tim može doprineti tome? Kada dođe neizvesnost, pre svega radite dobar posao. Stavićete kompaniju u najbolju moguću poziciju da se suoči sa novim strateškim izborima.

Postavite inteligentne opklade. Šta je verovatno? Kada je strategija neizvesna, najbolji menadžeri priznaju šta je nepoznato, ali takođe gledaju unapred na ono što je poznato i šta će se verovatno dogoditi. Šta znate o dinamici koja utiče na vašu kompaniju? Koje opcije se razmatraju? Šta vaš šef misli da će se desiti? Šta možete učiniti danas da pripremite sebe, svoj tim i potencijalno svoje klijente za promenu? U gotovo svakom slučaju menadžeri mogu postaviti inteligentne opklade i početi raditi na budućem stanju – čak i kada celokupni pejzaž ostaje van fokusa.

Operišite u sprintevima: Prihvatite kratkoročne strategije. Kada ste usmerili svoj tim na pružanje vrednosti i počeli istraživati šta je moguće, spremni ste da napredujete sa diskretnim setom prioriteta. Uzmite primer iz organizacija koje koriste agilne metode i kreirajte svoj strateški sprint. Šta možete lično učiniti da doprinesete strateškoj jasnoći za vaš deo poslovanja? Koje projekte može vaš tim izvršiti u roku od 30, 60 ili 90 dana koji će koristiti organizaciji bez obzira na to u kom pravcu strategija ide? Strategija nije samo posao viših izvršnih direktora – svaki rad koji obavljate da biste unapredili sposobnosti kompanije i pozicionirali svoj tim za budućnost je sjajna investicija. Ne stojte mirno, čekajući „konačan“ odgovor na strategiju. Pomerite svoj tim i kompaniju napred.

Negujte emocionalnu stabilnost.  Strateška neizvesnost izbacuje vas iz vaše zone komfora. Kada postoji jasno, čvrsto usmerenje, možete se fokusirati na definisane ciljeve i dostaviti rezultate. Kada strategije menjaju ili nagoveštavaju promenu, normalno je osećati se uznemireno, i to ćete videti i kod svog tima. Evo tri koraka koje možete preduzeti da biste pomogli sebi i svom timu da se nose sa emocijama strateške neizvesnosti.

Budite proaktivni. Naučite više. Jedan od razloga zbog kojih predlažem pragmatičnu akciju jeste što činjenje nečega konkretnog pomaže vam da prevaziđete sirove emocije. Ali, tu ima još toga. Pitanja se prirodno pojavljuju: Kako će to uticati na moju grupu? Šta ako se sve što radimo danas promeni? Šta ako to uključuje promene posla, otpuštanja ili izgubljene resurse? Naučite što više kako biste bili informisani, a ne samo da reagujete na glasine i insinuacije. Koristite svoju internu mrežu i pitajte druge u organizaciji za uvid, kontekst i jasnoću. Kada ste obavili težak posao razumevanja, moći ćete da predvidite pitanja koja će vaš tim postaviti i pripremite najefikasnije odgovore koje možete.

Priznajte i upravljajte emocijama. Emocionalna stabilnost zahteva da namerno postupate na radnom mestu. Vaša uloga je da budete mirni, transparentni i stabilni, sve dok ne oslikate viziju za budućnost. Priznajte svoje emocije i razgovarajte sa kolegom ili šefom ako treba da ih prevaziđete. Zamislite najgori mogući scenario u svom umu, a zatim pređite na verovatniji ishod. Šanse su da stvarnost nije tako loša kao što biste mogli zamisliti kada su vam emocije pojačane. Obavezite se da izbegavate stresne reakcije, frustracije, glasine ili drugo neproduktivno ponašanje. Vaši članovi tima gledaju i uzimaju signale od vas.

Održavajte otvorenu komunikaciju sa timom. Strateška neizvesnost može uzrokovati da menadžeri komuniciraju sa članovima tima ređe i manje otvoreno. „Ako nemam jasnoću za pružanje, zašto ne čekati?“ razmišljanje ide. Ali zapravo, nejasne situacije zahtevaju da komunicirate čak i više nego obično. Da biste pokazali emocionalnu stabilnost, podelite svoje emocije i priznajte emocije svog tima na produktivne načine. Obavestite članove tima da je u redu ono što osećaju. Ali razgovarajte s njima o svojoj posvećenosti da ostanete emocionalno stabilni čak i u vremenima neizvesnosti. Zamolite ih da učine isto i da dođu kod vas ako su frustrirani ili zabrinuti. Održavanje otvorenog dijaloga će održati vaš tim angažovanim i usklađenim dok se ne pojavi jasan pravac.

Ovaj članak se takođe pojavljuje u:

HBR Vodič za strateško razmišljanje KNJIGA Harvard Business Review 19.95

Pogledajte detalje. Koristite tuđu stručnost. Vođenje kroz periode neizvesnosti i promena može biti izolovano za menadžere. Podsetite sebe da niste sami. Imate mrežu ljudi koji su verovatno suočeni sa sličnim izazovima i možete se osloniti na njihova iskustva. Evo tri načina na koji možete koristiti stručnost drugih za podršku.

Zamislite pristup svog najpoštovanijeg lidera. Šta bi oni učinili u vašoj situaciji? Kako bi se nosili sa neizvesnošću ili stanjem promena? Kako bi oni videli način na koji se nosite? Ova vežba može biti izuzetno moćna u pomoći da ostanete mirni i emocionalno stabilni, vežbate kritičko razmišljanje i preduzimate pragmatične akcije čak i u najneizvesnijim okolnostima. Oni koje najviše poštujemo pokazali su osobine koje cenimo. Iskoristite njihove snage da informišete svoje.

Angažujte druge menadžere. Menadžeri često veruju da moraju „biti jaki“ i ići sami kako bi pokazali menadžersko poverenje i kompetenciju. To nije tačno. Moji izvršni klijenti redovno kontaktiraju kolege i bivše kolege za savet, savetovanje i emocionalnu podršku. Ako bi vam neko koga znate postavio pitanje za savet, rado biste pružili podršku i osećali se vrednim kao kolega. Vaša mreža će se osećati isto. Pokrenite razgovor sa „Stvarno bih mogao koristiti drugo mišljenje“ i bićete iznenađeni kako brzo se drugi uključuju.

Prihvatite mudrost mislilaca. Vaša mreža postaje globalna kada se proširite van onih koje lično poznajete na one koje možete pristupiti u današnjem digitalnom okruženju. Što bolje razumete kako drugi razmišljaju o strateškoj okretnosti i vođenju promena, bolje ćete moći navigirati neizvesnošću u svojoj kompaniji. Najsjajniji i najinspirativniji umovi su vam na dohvat ruke – čitajte knjige i članke, slušajte podcaste i intervjue, gledajte instruktivne videe, vebinare i još mnogo toga da proširite svoje razmišljanje i naučite nove pristupe relevantne za vašu specifičnu situaciju.

Sposobnost da uspevate tokom perioda strateške neizvesnosti odvaja sjajne menadžere koji postaju izuzetni lideri od ostalih. Ne dozvolite nedostatku jasnoće u vašoj kompaniji da baci senku na vaše samopouzdanje ili performanse. Čak i u najizazovnijim i najneizvesnijim situacijama, stavljate sebe u poziciju da uspete kada se obavezujete na preduzimanje pragmatičnih akcija dok pokazujete emocionalnu stabilnost i oslanjate se na stručnost drugih.

 

Izvor članka:

Managing When the Future Is Unclear by Lisa Lai January 09, 2019

HBR

Predhodna vest
Sledeća vest

Nema proizvoda u korpi.

X