Kako implementirati AI – odgovorno

Kada je Evropski parlament odobrio Zakon o veštačkoj inteligenciji (AI Act) početkom 2024. godine, Deutsche Telekom, vodeći nemački telekomunikacioni provajder, osećao se samouvereno i pripremljeno. Od uspostavljanja svojih principa odgovorne veštačke inteligencije 2018. godine, kompanija je radila na ugrađivanju ovih principa u razvojni ciklus svojih proizvoda i usluga baziranih na veštačkoj inteligenciji. „Predvideli smo da će regulativa o veštačkoj inteligenciji biti na pomolu i ohrabrivali smo naše razvojne timove da integrišu principe u svoje operacije unapred kako bi izbegli poremećajne prilagodbe kasnije. Odgovorna veštačka inteligencija sada je postala deo naših operacija,“ objasnila je Maike Scholz, Grupni Compliance i Etika poslovanja u Deutsche Telekomu.

Nažalost, naša istraživanja sugerišu da su takve proaktivne mere izuzetak, a ne pravilo. Iako su etika veštačke inteligencije visoko na dnevnom redu mnogih organizacija, prevođenje principa veštačke inteligencije u praksu i ponašanja pokazuje se lakše reći nego učiniti. Međutim, sa ozbiljnim finansijskim kaznama u igri za nepoštovanje, nema vremena za gubljenje. Šta lideri treba da urade da pojačaju svoje inicijative odgovorne veštačke inteligencije?

Kako bismo pronašli odgovore, stupili smo u kontakt sa organizacijama iz različitih industrija, svaka u različitoj fazi implementacije odgovorne veštačke inteligencije. I dok se na većini razvojnih ciklusa veštačke inteligencije najviše odgovornosti obično preuzimaju od koncepta do proizvodnje, nefizički lideri mogu odigrati ključnu ulogu u osiguranju integracije odgovorne veštačke inteligencije. Identifikovali smo četiri ključna koraka – prevođenje, integrisanje, kalibriranje i širenje – koje lideri mogu preduzeti kako bi osigurali da se prakse odgovorne veštačke inteligencije potpuno integrišu u šire operativne standarde.

Korak #1: Prevesti visokonivske principe u praktične smernice
Mnoge organizacije kreiraju etičku povelju veštačke inteligencije, ali često se bore da implementiraju principe veštačke inteligencije u svoje svakodnevne operacije. S obzirom na to da 79% radnika u tehnološkoj industriji izveštava o potrebi za praktičnim resursima koji će im pomoći da se snađu u etičkim pitanjima, ovi principi moraju biti prevedeni u praktične smernice.

To je proces koji zahteva vreme. Samobindujući principi Deutsche Telekoma posvećeni su odgovornom, podržavajućem, transparentnom i pouzdanom korišćenju veštačke inteligencije. Ipak, kompanija je ubrzo shvatila da su ovi principi bili previše apstraktni za njihove razvojne timove i krenuli su da ih prevode u konkretnije i operativne termine. 2021. godine, kompanija je predstavila Smernice za inženjering i korišćenje veštačke inteligencije, koje su dokumentovale najbolje prakse, metode i savete za ugrađivanje principa u procese razvoja veštačke inteligencije. Ove smernice su pružale konkretne akcije koje treba preduzeti pre, tokom i nakon pokretanja projekta razvoja veštačke inteligencije, ističući ključne faktore za vlasnike poslovanja, menadžere projekata, timove proizvoda i operativne timove. Dostupne su na nemačkom i engleskom jeziku, svaka smernica je bila jasno dokumentovana i dostupna svim zaposlenima.

Slično tome, proces integrisanja etike veštačke inteligencije u Thomson Reuters, globalnu kompaniju za sadržaj i tehnologiju, bio je ključan za to kako je izgradio i primenjivao tehnologiju veštačke inteligencije. Ključni aspekt ovog puta bilo je efikasno prevođenje principa podataka i etike veštačke inteligencije, koji su istakli poverenje, u sveobuhvatan program upravljanja podacima i veštačkom inteligencijom. Kompanija je istakla reflektivnu prirodu ovog procesa koji uključuje postavljanje pitanja poput: „Koji su osnovni građevinski blokovi i procesi?“ i „Kakva očekivanja treba postaviti za svakog zaposlenog?“

Ključne Akcije: Održavanje Uslaglašenosti
Držanje timova zajedno: Odnosi između odjela za usklađenost i digitalne timove često su bili turbulentni. Usklađenost se smatra preprekom digitalnoj inovaciji, dok se digitalni timovi smatraju rizikovima. Uspešno usklađivanje između ova dva često zavisi od strukture upravljanja. U Thomson Reutersu, tim za etiku tesno je sarađivao sa timom za upravljanje

Predhodna vest
Sledeća vest

Nema proizvoda u korpi.

X